Vacht

Vacht

Dagelijkse verzorging voor de eigenaar

Uw Cairn Terriër vraagt weinig onderhoud.

Af en toe een borstelbeurt met een Terriër-borstel of een kambeurt met een middel of grove kam is voldoende. De ruige vacht heeft weinig last van klitvorming.

U hoeft uw Cairn Terriër eigenlijk ook niet te wassen. Na een wandeling kunnen ze best vuil zijn, maar laat uw hond goed opdrogen en na een grondige borstelbeurt is hij weer proper. Moet hij door “omstandigheden” toch gewassen worden, gebruik dan alleen aan trimshampoo voor ruwe vachten.

Let er op vooral dat uw hond 3 weken voor een trimbeurt NIET gewassen is. Dit bemoeilijkt het plukken van de vacht.

Professionele vachtverzorging

Minstens 4 keer per jaar moet de ruwe vacht geplukt worden met de hand.

Dit tot tegenstelling van wat de meeste boeken vertellen. Daarin wordt meestal gesproken over 2 trimbeurten per jaar. Wanneer men maar 2 trimbeurten aanhoudt, staat de hond 2 keer per jaar bijna in zijn ondervachtje wat zeker niet mooi oogt. Wanneer men 4 keer per jaar een plukbeurt geeft, creëert men een “rolling coat”. Hierbij heeft de vacht verschillende laagjes waarbij men bij elke trimbeurt enkel het bovenste laagje verwijdert. Hierdoor blijft de Cairn Terriër steeds op een mooie lengte van vacht.

De Pup

Met ongeveer 12 weken moet de pup van zijn nesthaar worden ontdaan. inmiddels heeft zich onder dat nesthaar de nieuwe vacht – de ondervacht – ontwikkeld. Om deze vacht goed door te laten komen is het noodzakelijk dat alle puppy-fluff wordt verwijderd.

Het plukken gaat erg eenvoudig, met duim en wijsvinger de pluizige laag met kleine plukjes tegelijk verwijderen. Bij deze eerste plukbeurt gaat de hele puppy-fluff eraf, met uitzondering van de fluff op het voorsnuitje, dat pluk je systematisch in de toekomst beetje bij beetje uit.

De volwassen Cairn Terriër

Als de leeftijd van 7 maanden bereikt is (bij sommige 9 maanden) zal de Cairn aan een volledige trimbeurt toe zijn. Het haar is dof, valt vaak in een scheiding uiteen en ziet er slordig uit. Probeer hier en daar een plukje haar te verwijderen en controleer of de vacht plukrijp is.

Een vacht die niet rijp is om te plukken, krijg je er niet uit en het zou een ware marteling voor het hondje zijn als je het toch zou proberen.