Ras Standaard

Rasstandaard

Algemeen voorkomen

Levendig, oplettend, met het natuurlijke voorkomen van een werkende hond. Moet goed over de voorbenen staan. Sterke achterhand. Diep in ribben, zeer vrij gangwerk. Een weerbestendige vacht.

Kenmerken

Moet de indruk geven actief, sportief en gehard te zijn.

Temperament

Onbevreesd en vrolijk van aard, zelfbewust maar niet agressief

Hoofd en schedel

Hoofd is klein maar in verhouding tot het lichaam. De schedel is breed. Een duidelijke inzinking tussen de ogen met een uitgesproken stop. Voorsnuit is krachtig, de kaken sterk maar niet lang of zwaar. Zwarte neus. Hoofd goed behaard.

Ogen

Wijd uit elkaar staan, middelmatig groot en donker hazelnootkleurig. Iets diepliggend met ruige wenkbrauwen.

Oren

Klein, puntig, goed rechtop gedragen, niet te dicht bij elkaar staand noch zwaar behaard.

Gebit

Grote tanden, sterke kaken met een perfect, regelmatig en compleet schaargebit, d.w.z. dat de bovensnijtanden nauw over de ondersnijtanden sluiten; de tanden staan recht in de kaken.

Hals

Goed aangezet, niet kort.

Voorhand

Schuingeplaatste schouders, middelmatige beenlengte, goed maar niet te zwaar bot. De voorbenen mogen nooit uit de ellebogen staan. De benen zijn bedekt met hard haar.

Lichaam

Rechte rug, middelmatig van lengte. Goed gebogen diepe ribben, sterke soepele lendenen.

Achterhand

Zeer sterke, goed gespierde dijen. Een goede, maar niet overdreven kniehoeking. Spronggewicht goed laag geplaatst, draait van achteren gezien noch naar binnen noch naar buiten.

Voeten

Voorvoeten zijn iets groter dan achtervoeten. Voorvoeten mogen iets naar buiten staan. Voetkussens zijn dik en sterk. dunne of smalle voeten of spreidvoeten en lange nagels zijn verwerpelijk.

Staart

Kort, in balans, goed behaard maar niet bevederd. Noch hoog, noch laag aangezet, vrolijk gedragen maar niet over de rug gebogen.

Gangwerk

Een zeer vrije en vloeiende pas. De voorbenen reiken goed naar voren. De achterbenen zorgen voor een stuwende kracht. De hakken zijn noch te dichtbij elkaar geplaatst noch te wijd uiteen.

Vacht

Zeer belangrijk: de vacht is weerbestendig. Het moet een dubbele vacht zijn met een overvloedig harde, maar niet te grove bovenvacht. De ondervacht is kort, zacht en dicht. Een openvallende vacht op de rug is verkeerd. Een licht golven is toegestaan.

Kleur

Crème, tarwekleurig, rood, grijs of bijna zwart. Gestroomd is bij al deze kleuren geoorloofd. Niet effen zwart of wit of zwart met bruine aftekening. Donkere punten op oren en donkere snuit zijn zeer typisch.

Maat

Ongeveer 28 tot 31 cm schouderhoogte, maar steeds in verhouding tot het gewicht. Ideaal is 6 tot 7,5 kg.

Aantekening

Reuen moeten twee kennelijk normale testikels hebben die volledig ingedaald zijn in het scrotum.