Karakter

Karakter

De Cairn Terriër is een kleine pittige, ondeugende rakker. Een soort ruige straatbezem om te zien, kwiek, steeds in actie, sportief en steeds een gezellig huishondje, maar geen schoothond, een mengsel van vriendelijkheid en felheid, een typische Terriër.

Hij is beweeglijk en licht op de benen, glijdt over de vlakte of danst door de hei. Niets ontgaat zijn kwieke oogjes en oortjes. Hij is moedig en doortastend, geen vechter, maar als hij aanvalt houdt hij vol.

Graven is zijn lust en zijn leven; geen rat, muis of konijn is veilig voor hem. Toch went hij in huis goed aan andere dieren en door zijn schranderheid en kwikzilverachtige levendigheid en aanhankelijkheid voor de baas is hij een buitengewoon aardige huishond.

Een heerlijk, onbedorven natuurkind met een zelfstandig karakter, dat als een kabouter door het leven danst.

De Cairn heeft een liefdevolle, maar ook strikte en consequente opvoeding nodig. Dit ras barst van de energie en hond moet ook veel kunnen spelen en rennen. In een sportief gezin zijn ze goed op hun plaats.

Met andere honden kunnen de Cairns over het algemeen ook goed opschieten, maar sommige exemplaren willen nog wel eens op hun strepen staan. Een goede gewenning tijdens de socialisatieperiode is aan te raden.